• Română
  • Deutsch
  • English
  • Français

                  Asculta Radio Sinca NouaAsculta Radio Sinca Noua

CORUL DIN SINCA NOUA

Corul Sinca Noua - 2014, Vistea de Sus, Festivalul de Cantari Religioase "Buna Vestire"

„Nu avem alte documente de limbă românească mai vechi decât colindele şi folclorul. Cine vrea să se ducă în trecut şi să afle ceva despre limba românească din cele mai vechi timpuri, trebuie să se ducă la colinde şi la folclor. Aici va găsi un răspuns: prin colinde ne-am păstrat unitatea de neam” - I. P. S. Dr. Antonie Plămădeală, „Cuvinte la zile mari”.

In Sinca Noua, cantecul, foarte apropiat de muzica bisericeasca, s-a impletit cu viata insasi, cu nasterea si evolutia acestei comunitatii. Pe aceste meleaguri, cantecul a fost Rugaciunea. Individual, in casa, pe hei sau in padure, oamenii locului au rostit cantecul inaltator.

"Pornim sa facem un cor. Deci, noi nu am avut chiar nimic. Nimic. Nu zero, la minus zero." spune Dumitru Flucus. Primarul se refera, desigur, la o forma organizata de exprimare a cantecului, dar el cunoaste foarte bine resursele.

Ideia a prins viata in 2007: Corul Sinca Noua. Pentru valorificarea resurselor a fost contactat un profesor de muzica din Fagaras - dl. Gheorghe Malene. In componenta corului au fost cooptati angajatii Primariei si cativa oameni adusi de Preotul Sorin Suciu, cu varste intre 10 si 85 de ani. Participarea membrilor comunitatii in cadrul corului este si acum libera si este permanent incurajata.

Obiectivul Corului Sinca Noua este acela de a redescoperi si a valorifica cu precadere resursele locale si de a lasa o mostenire culturala autentica.

Corul a inceput cu invatarea liturghiei, timp de cateva luni. Dupa aceea a inceput sa cante, mai intai timid, apoi cu din ce in ce mai multa stapanire.

Repertoriul Corului Sinca Noua include liturghia, colinde, pricesne si cantece populare. 

Corul Sinca Noua a participat la numeroase manifestari interne si internationale.  Corul a sustinut spectacole in Germania la Nuremberg si la Berlin.

"Numai prin cultura noastra taraneasca vom insemna si noi ceva in lumea asta mare. Cu armele Occidentului nu vom bate niciodata Occidentul si va trece multa vreme pana vom inceta a mai fi o caricatura sau, in cel mai bun caz, o copie fara importanta a Apusului" - Constantin Brailoiu, intr-un discurs adresat tinerimii interbelice.

Puteti contacta Corul Sinca Noua la adresa indicata in subsolul paginii sau prin intermediul formularului de Contact. Desigur, va recomandam sa salvati cartea noastra de vizita prin scanarea codului QR aflat langa datele de contact.    

Va recomandam sa urmariti sectiunea NOUTATI SI EVENIMENTE CULTURALE si de asemenea, ca un preambul al unui spectacol de exceptie, sa savurati frumusetea autentica a cantecelor si a costumelor traditionale transilvanene purtate de membrii Corului Sinca Noua, prin intermediul sectiunilor CORUL - ALBUM FOTO si MOMENTE UNICE reunite in videoteca din acest site web.

Albumul "PRICESNE"

 

'naintea Ta Iisus iubit
Maica cerului
Cruce Sfanta
Doamne al puterilor
Umbla Maica
De-as ajunge
O Maica dulce
Pentru tine, Doamne
O, Prea Laudata
Limbile sa salte